Tips och idéer, hemmafix och kom-i-håg.

Inspiration för att fira sommaren hemma

Denna sommar håller vi oss mera hemma än vanligt. Då kan det vara välkommet att hitta på saker att göra. På den här sidan samlar vi förslag på tips, idéer och hemmafix. Så det ska vara roligt att sätta igång. Och mer att läsa hittar du i bloggen.

Tips att äta och göra

Sallad på kirskål och tomater

Kirskålen hör till de ogräs som är nästan omöjliga att bli av med. Med sina långa trådiga rötter har de en förmåga att sprida sig i tid och otid. 

Här kommer ett tips på att förlika sig med kirskålen och se den som en tillgång. Betrakta kirskålen som en av vårens primörer, helt enkelt.

De behöver:

 • Ett par rejäla nävar kirskålsblad, de spädaste är godast i sallad
 • Tomater, gärna körsbärstomater om du har det
 • Isbergssallad eller annan köpesallad, om du har det
 • Basilikablad, om du har det
 • Olivolja
 • Lite god vinäger
 • Salt 


Gör så här:

Skölj grönsakerna, fördela dem i en salladsskål. Blanda en enkel dressing. Häll över och blanda. Servera. Passar bra till både fågel och fiskrätter eller en god omelett.


Läs mer om kirskål i vår blogg.

Vacker sallad på kirskål, tomat och isbergssallad i blå skål på bänkskiva i mörkt trä. Vitt kakfat på fot med tomater på i bakgrunden samt durkslag med sköljda kirskålsblad.

Kirskålsblad insmorda med olivolja och salt ligger på en ugnsplåt färdiga att sättas i ugnen.

Kirskålschips med olivolja och salt

Hör du till dem som brukar göra ugnsrostade grönkålschips? Här kommer en variant med kirskålsblad. Kirskålen är rätt mild i smaken, men ett utmärkt tillbehör till en bit stekt eller rökt fisk. man får lite extra sälta till fisken och en trevlig krispighet. Se kirskålschipsen som ett tillbehör eller en garnering. 

Du behöver:

 • Tre, fyra rejäla nävar kirskålsblad. Ta de större bladen, som du inte använt till salladen i receptet här invid
 • Olivolja
 • Fint salt

Gör såhär:

Skölj bladen och torka av vattnet. Jag brukar lägga dem på en kökshandduk och rinna av. Värm ugnen till 150 grader. Ta fram en ugnsplåt, bakplåtspapper i botten. Lägg kirskålsbladen på plåten och ringla olivolja över bladen. Ta lite olja i taget så det inte blir en blöt massa av alltihop. Massera in. (Det här är för övrigt en utmärkt kur för torra händer.) Salta. Sedan skjuts in i ugnen.  Blanda om, vänd på bladen efter 10 minuter. Sedan efter 5 minuter igen. Låt bladen vara i ugnen totalt ungefär 20 minuter. Passa dem mot slutet så de inte blir bruna. De ska bara torka. Låt svalna. 

Bygg en enkel odlingshylla

Ibland kan man behöva en tillfällig hylla någonstans i trädgården. I det här fallet behövde jordgubbsplantorna någonstans att vara en tid. Av överbliven marktegel och ett par hyllplan gör du en hylla på ett par minuter.

Det här behöver du:

 • 15 marktegel eller tegelstenar
 • 2 stadiga hyllplan, dessa är gamla fönsterbrädor i sandsten, stadiga plankor går också bra
 • Ett jämnt underlag

Stapla två marktegel på varandra i tre högar med ungefär 40-50 cm mellanrum på ett plant underlag. Lägg därefter på det första hyllplanet. Stapla sedan ytterligare tre marktegel ovanpå varandra och lägg på det översta hyllplanet. Se bilderna här intill. 

Hyllan går att variera efter vad du har tillgång till. Den är enkel att bygga och lätt att ta ner. Och så är det kul att kunna ta tillvara sådant man kanske har i gömmorna. Lycka till!

Sättpotatisar med groddar som ser ut som små armar står upp i en äggkartong bredvid en kruka med pelargon. Solig bild.


Hemmafix på temat slow food: Egenodlad potatis


Det är dags att köpa sättpotatis och förgro den. En god och tidig sort är Amandine. Utmärkt att äta nyskördade, kokt med lite smör och salt. 

Gör så här:

 • Köp sättpotatis
 • Ställ i fönstret i äggkartonger och vänta på att groddarna tittar fram
 • När groddarna vuxit lite, ungefär som på bilden här, är det dags att sätta potatisen i jorden
 • Plantera en eller två sättpotatisar i en tiolitershink 
 • Eller plantera ut i potatislandet


En sak dock, potatisen är känslig för frost, så var noga med att täcka potatisen med fiberduk den första tiden. Potatisblasten klarar inte kyla. Har du en inglasad balkong, ett uterum eller liknande så är det utmärkt att ställa potatishinkarna där den första tiden.


Läs i bloggen om att så krukväxter

Vackert lejongul kruka modell B från Nittsjö keramik, här snett ovanifrån, med en grön porslinsblomma i. En vacker färgkombination mellan de mörkt gröna bladen och den gula krukan.
Små jordgubbsplantor i planteringslådor ute i solen


Egenodlade jordgubbar


Alltså, jordgubbsplantor kan man få riktigt många av. En del sorter revar sig glatt och om man inte är där och nyper bort revorna får man små nya plantor. 

Gör så här:

 • Gräv upp de små plantorna en och en
 • Plantera i små krukor, på bilden här är återanvända tråg som följt med köpta plantor
 • Vattna och vänta
 • När plantorna tagit sig planterar du ut dem igen på en ny plats


Runt bord med planteringslådor, handskar och spade. Nedanför en säck med jord och en vattenkanna.

Äldre tips

Närbild av en islykta med nypon i. Ett värmeljus lyser i lyktan och det är blåaktig snö runtomkring. Bilden är tagen i blå timmen i december.

Gör en islykta

Ett trevligt sätt att lysa upp vintermörkret är att tända ljus i islyktor och ha på trappan eller i trädgården. Ta fram bunkar och skålar, lite fina fynd från naturen eller blomsteraffären och gör islyktor.

Exemplet här blir en liten lykta lagom för värmeljus, men har du större kärl och rum i frysen eller kalla nätter utomhus, så kan du göra lyktorna hur stora du vill.

Du behöver: 

2 bunkar eller skålar i två olika storlekar

vatten

dekorationer, t ex nypon, blad, blommor, granris, tallris, kottar

ett ställe att frysa in (en frys eller utomhus om det är minusgrader)

Gör så här:

Lägg ner några dekorationer i botten på det större kärlet. Ställ ner det mindre kärlet så det vilar på dekorationerna. Det ska komma upp en bit. Lägg i mera dekorationer på kanterna runtom mellan de båda kärlen. Fyll på med vatten. Ställ att frysa. När islyktan är klar (följande dag), så låt den smälta lite grann innan du försöker lossa den från formen. Lycka till!

En hand som visar hur man gör en islykta genom att använda två kärl och ha vatten emellan. Röda rönnbär på en tidning skymtar i bakgrunden.

Närbild av höstens sista orangea ringblomma samt några kvistar med röda rönnbär utbredda på en tidning

Höstplantera och lura rådjuren

Hösten är en tid för att sätta lökar i jorden. Vissa lökar så som tulpaner äts gärna upp av rådjur precis när de ska slå ut i blom. Ett tips är att plantera tulpanlökarna i en planteringslåda nu på hösten. I vår när de börjar titta fram drar du en skyddande växtduk över, gärna som en tunnel så duken kommer upp en bit. Låt. sedan tulpanerna växa och frodas där under duken. När de ska slå ut skördar du dem, det vill säga du skär av dem och njuter av dem som snittblomma i vas. 

Samla mat i ladorna

Naturens skafferi är välfyllt så här års. Prova att göra egen rönnbärsgelé.

Du behöver

2 l rönnbär (ca 1 kg)

5 dl vatten

1 tsk citronsyra

9 dl strösocker per avrunnen liter saft

Koka upp vattnet och tillsätt bären. (Du kan ha i frysta bär utan att tina dem.) Låt bären sjuda under lock i 20-25 min tills de mjuknat. Krossa bären mot grytans kant så all saft kommer ut. Tillsätt citronsyran. Låt saften självrinna genom finmaskigt durkslag eller silduk. Det tar 1-2 timmar. Mät sedan upp mängden saft och socker. Sjud saften 5 min och blanda i sockret i ett par omgångar. Låt alltsammans sedan sjuda vidare utan lock till gelékonsistens. Rör inte i grytan. Gör ett geléprov. (Häll  1 tsk av den varma gelén på ett tefat. Dra en sked igenom. Om gelén inte rinner ihop är den färdig.) Häll upp i rena burkar.

Dekorera med nypon

Du behöver:

Nypon 

Fina löv som är lite stadiga

Nylontråd

Sax

En stadig nål

Liten sekatör

En fin gren att hänga nypontrådarna i

Snöre att hänga upp mobilen i

Börja med att knyta fast ena änden av nylontråden i två nypon som sitter ihop så har du en stadig tyngd för tråden. Klipp av tråden till önskad längd. Knyt en liten knut på nylontråden där du vill ha varje nypon, så det hålls på plats.  Trä på nyponen med hjälp av nålen. Nyponens små kärnor kan vara ganska hårde så du kan få lirka in nålen.Trä önskat antal nypon på tråden, varva med löv. Knyt fast flera nypontrådar bredvid varandra i en fin gren gren och häng upp. 

Några förslag

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.